Ritim bozukluğuna neden olan odakları veya ekstra yolları etkisiz hale getirmek için uygulanan enerji iki çeşittir;
- Radyofrekans enerji (RF)(sıcak ya da yakma): Sıklıkla kullanılan ablasyon şekli Radyofrekans (RF) kateter ile ısıtarak veya yakarak ablasyondur. Ablasyon enerjisi verildiğinde kateterin ucu 50-55 dereceye kadar ısınır ve sorunlu alandaki hücreler yakılarak etkisiz hale getirilir.
- Kriyoenerji (soğuk ya da dondurma): Atriyal fibrilasyon ablasyonunda olduğu gibi dondurucu balon aracılığı ile akciğerlerden gelen damarların ağzı dondurularak ritim bozukluğu tetikleyicileri etkisiz hale getirilir. Bazı durumlarda da dondurucu kateterin ucu ile noktasal dondurma ile ablasyon yapılır. Katerin kalp dokusuna temas ettiği yerde sıcaklık “eksi 50 ila eksi 70 derece” arasına düşer ve sorunlu alandaki hücreler dondurularak etkisiz hale getirilir.
Sıcak (Yakma) Ablasyon mu? Soğuk (Dondurma) Ablasyon mu?
Aslında RF enerji ile yakılarak tedavi bütün ritim bozukluklarında uygulanabilir. Supraventriküler taşikardiler (SVT), WPW gibi ekstra yollar, ekstra atımlar ve ventriküler taşikardilerde ilk seçenek RF ile yakılarak tedavidir. Bazı SVT tipleri ve ekstra yollar kalbin normal iletim kablosuna çok yakın veya üstüste seyredebilir. Böyle bir durumda RF ile yakarak tedavide normal iletim kablosunun hasar görmesi ve kalp bloğu oluşması ve bunun sonucunda da hastaya kalıcı pil takılması riski söz konusu olabilmektedir. Böyle riskli durumlarda blok ve pil riskini azaltmak için yakma tedavisi yerine dondurma tedavisi tercih edilebilir. Hangi hastada yakarak hangi hastada dondurarak ablasyon yapılacağı ritim bozukluğunun tipine ve yerleşimine göre değişir.
Dondurarak ablasyonun en sık kullanıldığı ritim bozukluğu şekli atriyal fibrilasyondur. Atriyal fibrilasyon kulakçıklardaki anormal ve yüksek hızlı deşarjlar yapan tetikleyicilerden kaynaklanır. Bu odaklar sıklıkla akciğerlerden kanı sol kulakçığa getiren 4 adet damarın ağzında yer alır. Ablasyon işlemi ile bu odaklar dondurularak veya yakılarak iptal edilir ve kulakçık ile irtibatı kesilir. Her iki yöntemde ilk işlemde benzer başarı oranlarına sahiptir. Hangi yöntemin uygulanacağı hastanın ve ritim bozukluğunun özelliklerine göre belirlenebilir. Detaylı bilgi için atriyal fibrilasyon bölümüne bakabilirsiniz.